Vihreiden Järvinen vaatii selkeyttä metsälannoituksen pelisääntöihin

TIEDOTE 20.8.2018

Metsiä lannoitetaan tällä hetkellä villin lännen pelisäännöillä. Metsälannoitukset eivät ole luvanvaraisia eikä niistä tarvitse tehdä ilmoituksia viranomaisille, jos niihin ei ole haettu tukea. Siksi yksikään viranomainen ei tiedä, kuinka paljon maanomistajat lannoittavat metsiään.

Myöskään maanomistajille ei ole olemassa selkeitä ohjeita siitä, mikä olisi ympäristön kannalta hyväksyttävä lannoituksen enimmäismäärä. Maanomistajat voivat lannoittaa metsiään sen verran kuin itse parhaaksi näkevät.

Vaarana on, että lannoitteen mukana ympäristöön valuu liiallisia määriä esimerkiksi typpeä ja fosforia. Edes suojeltujen alueiden lähistöillä ei ole rajoituksia lannoittamisen suhteen.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen vaatii muutosta tilanteeseen.

        Meillä täytyy olla selkeät ohjeet siitä, minkä verran metsiä saa lannoittaa luonnon ja ympäristön kantokyvyn rajoissa. Ehdotan, että metsälannoituksista tehdään luvanvaraisia, jotta viranomaiset tietävät, minkä verran eri alueita lannoitetaan.

Ongelma konkretisoitui, kun Saimaan Puruvedeltä Hevossalon saaren läheisyydestä löytyi yli parinkymmenen tonnin verran lannoitteita, jotka oli tarkoitus levittää saaren hakkuualueille. Tuoteselosteen mukaan lannoitteessa oli 25 prosenttia typpeä, kaksi prosenttia fosforia ja 0,3 prosenttia booria, kertoo Puruvesi-lehti.

Hevossalon saari sijaitsee keskellä Puruveden kirkkaimpia selkävesiä. Natura 2000 -suojelualue ulottuu Hevossalon rantaan joka puolelta. Vaarana on, että metsälannoitteiden myötä Hevossalon saaren ympäristö ja Puruveden kirkkaat vedet kärsivät lannoittamisen haittavaikutuksista.

        Puruveden puhtauden eteen on tehty töitä jo vuosia. Meneekö tuo työ hukkaan, jos saaren lannoitteista valuu puhtaaseen järveemme liiallisia määriä typpeä ja fosforia? Puruveden puhtaana pitäminen on yhteinen tehtävämme, johon toivon kaikilta osapuolilta panostuksia.

Kansanedustaja Järvinen teki asiasta ministerille kirjallisen kysymyksen, johon vastaus saapuu kolmen viikon kuluessa.