Eläinten lajityypillisen käyttäytymisen tulkinnassa valtavia eroja – ministeri Leppä ei myönnä turkiseläinten itseisarvoa

TIEDOTE 6.6.2018

Turkistarhoissa ja eläintarhoissa saman lajin eläimiä kohdellaan hyvin eri tavoin. Laki takaa turkistarhasta karanneelle ketulle villieläinhoitolassa vähintään 50 neliömetrin ulkoilualueen lisäksi myös sisätiloja. Turkistarhassa kyseistä kettua saa pitää vain 0,8 neliömetrin häkissä.

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) vaatii yhtäläisiä velvollisuuksia villieläinhoitoloille ja turkistarhoille. Hänen mukaansa ei ole oikeudenmukaista, että saman lajin yksilöitä pidetään hyvin erilaisissa oloissa riippuen siitä, onko kyseessä tuotanto- vai villieläin. Järvinen tiedusteli asiaa kirjallisessa kysymyksessä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo vastauksessaan, että turkistarhoilla eläimiä pidetään vain nahkojen tuottamiseksi. Turkiseläimillä ei ole itseisarvoa toisin kuin villieläimillä. Leppä vetoaa tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin.

– Tuotantotaloudellisista syistä eläintarhoille asetettujen vaatimusten mukaisissa olosuhteissa turkisnahkojen tuotanto ei olisi taloudellisesti mahdollista yksittäiselle tuottajalle, Leppä sanoo.

Järvisen mukaan taloudellisiin syihin vetoaminen ei ole hyväksyttävä syy pitää turkiseläimiä alle neliömetrin kokoisissa häkeissä. Eläimen arvoa pitää kunnioittaa niin tarhassa kuin luonnossakin.

– Miten on mahdollista, ettei tuotantoeläimellä ole minkäänlaista arvoa? Järvinen kysyy.

Asia selvisi, kun mikkeliläinen villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki toi ilmi eläinten hoitoon liittyviä vaatimuksia. Julkisuudessakin esiintyneelle suurikokoiselle Utu-siniketulle piti rakentaa villieläinhoitolassa puolen hehtaarin ulkoilualue ja sisätilat. Villieläinhoitola määritellään eläintarhaksi, jossa eläimelle on annettava riittävästi tilaa lajityypilliseen käyttäytymiseen. Aikaisemmin turkistarhassa Utu eli pienessä verkkohäkissä, jossa se kärsi vakavista terveysongelmista liikajalostuksesta johtuen.

– Eläimen lajityypillisen käyttäytymisen edellytykset unohdetaan täysin turkistarhauksessa. Meidän on syytä ottaa mallia muista EU-maista, joissa monessa turkistarhaus on kielletty joko kokonaan tai osittain. Esimerkiksi Ruotsissa kettutarhaus on loppunut lain tiukennusten vuoksi, Järvinen huomauttaa.