Ministeriö ei lupaa yo-kokeen aineistoa paperisena

TIEDOTE 17.4.2018

Ylioppilaskokelas ei voi saada kaikkea tarvitsemaansa aineistoa paperisena, vaikkei hän pystyisi työskentelemään näyttöpäätteellä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ei luvannut kirjallisen kysymyksen vastauksessa lisähelpotusta esimerkiksi migreenistä tai epilepsiasta kärsivien kokelaiden tilanteeseen.

Kansanedustaja Heli Järvinen on huolissaan yo-kokelaiden tasa-arvoisesta kohtelusta. Huoli heräsi, kun kerimäkeläinen abiturientti joutui kahdesti keskeyttämään yo-kokeensa migreenikohtauksen takia. Hänet kiidätettiin kokeesta suoraan päivystykseen.

Ylioppilastutkintolautakunnasta kerrotaan, että yo-kokelas voi suorittaa kokeen niin, ettei hän katso ollenkaan näyttöpäätettä tai katsoo sitä hyvin vähän. Erityisluvalla kokelas voi saada avustajan, joka lukee hänelle koekysymykset ääneen, minkä jälkeen kokelas kirjoittaa vastauksensa paperille. Tämän jälkeen avustaja kirjoittaa vastauksen puhtaaksi koneelle. Avustaja voi myös esimerkiksi kirjoittaa aineistosta tarvittavia tietoja paperille opiskelijan jatkokäsittelyä varten, kuvailla sanallisesti aineistoja, tehdä aineistolle kokelaan pyytämiä toimenpiteitä tai käynnistää äänitallenteen kuunneltavaksi. Avustajan käyttöä voi myös harjoitella etukäteen. Lisäksi kokelas voi saada kahden tunnin lisäajan tai näyttökalvon tietokoneen ruudulle.

Keväällä sattuneessa tapauksessa nämä kaikki neuvot olivat käytössä, mutta nekään eivät riittäneet sairauskohtauksen välttämiseen.

Kansanedustaja Järvinen peräänkuuluttaa kokelaiden mahdollisuutta saada aineisto tarvittaessa paperisena, koska migreeniä tai epilepsiaa sairastavalle kokelaalle nämä erityisjärjestelyt eivät välttämättä ole riittäviä.

– Jos yksikin kokelas joutuu keskeyttämään yo-kokeensa puutteellisten koejärjestelyiden takia, on meidän mahdollistettava kokeen suorittaminen ja koko aineiston saaminen paperisena. Esimerkiksi vaikeita graafisia kuvioita on avustajan mahdotonta kopioida käsin paperille täysin alkuperäistä vastaavaksi. Jokaisella abiturientilla on oltava yhtäläiset mahdollisuudet suorittaa yo-koe, Järvinen edellyttää.

Ylioppilastutkintolautakunnasta vahvistetaan, ettei koeaineistoa voida antaa kokelaalle paperisena. Näin silti, vaikka ministeriökin painottaa, että jokaiselle kokelaalle on taattava tasavertaiset ja yhtäläiset mahdollisuudet yo-kokeen suorittamiseen.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen jätti kirjallisen kysymyksen mahdollisuudesta saada yo-kokeen aineisto paperisena. Asian käsittely jatkuu hallinto-oikeudessa, johon tapauksesta on tehty valitus.

Ylioppilastutkinnon kokeet muuttuvat vaiheittain digitaalisiksi. Keväällä 2019 kaikki yo-kokeet suoritetaan sähköisesti.