Vihreiden Järvinen vaatii selkeämpää ohjeistusta norppien apukinoksiin

TIEDOTE 18.12.2018

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan apukinosten kolaaminen on herättänyt keskustelua viime aikoina. Ammattikalastajien ja vesialueen omistajien keskuudessa on herännyt närää apukinosten rakentamisesta. Kalastajien näkemyksen mukaan apukinosten kolaaminen tekee Puruvedestä norpalle houkuttelevamman ympäristön, ja näin järvi saattaisi siirtyä kalastusrajoitusten piiriin. Toisen näkökulman mukaan kinosten kolaaminen on jokamiehenoikeus, joka ei ole lainsäädännön näkökulmasta kiellettyä.

Keskustelu asiasta aktivoitui, kun Puruveden eteläosiin syntyi historian ensimmäinen saimaannorpan poikanen viime keväänä. Norppakanta on kokonaisuudessaan arviolta noin 380–400 yksilöä, joista seitsemän arvioidaan elävän Puruvedellä.

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) vaatii selkeämpää ohjeistusta siitä, saako jokamiehenoikeuksin kolata norpan apukinoksen Metsähallituksen osoittamille paikoille.

– Kysyin ministeriltä kirjallisessa kysymyksessä, saako saimaannorpille kolata apukinoksia jokamiehenoikeudella vai vaatiiko järjestelmällinen kinosten kolaaminen vesialueen omistajalta lupaa. Norpat tarvitsevat apukinoksia, mutta pidän tärkeänä, että asiassa edetään yhteisten pelisääntöjen mukaan. Siksi tämä asia on tärkeää selvittää, toteaa Järvinen, joka on varma siitä, että Puruvedelle mahtuvat niin kalastajat kuin norpatkin.

Apukinosten kolaaminen on ajankohtaista alkuvuodesta, jolloin ympäri Saimaata kolataan parisataa kinosta pitkälti vapaaehtoisten voimin. Norppa synnyttää helmi–maaliskuussa lumipesään, joka suojaa kuuttia kylmyydeltä ja pedoilta sekä tarjoaa suojaa, jossa emo pystyy imettämään poikastaan.

Kansanedustaja Järvinen jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen tiistaina 18. joulukuuta. Ministerit vastaavat kirjallisiin kysymyksiin pääosin kolmen viikon kuluessa, mutta eduskunnan joulutauon takia vastaus siirtyy todennäköisesti tammikuun puolivälin tienoille.

Vihreiden Järvinen ottaa Linnan juhlien puvullaan kantaa ilmastonmuutoksen torjuntaan

TIEDOTE 4.12.2018

Kansanedustaja Heli Järvisen puvun kuosi ilmentää Suomen ilmaston kehitystä säähavaintokarttojen inspiroimana. Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijat pohjasivat suunnittelunsa IPCC:n julkaisemaan ilmastoraporttiin.

Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii aiempaa nopeampia toimia niin globaalisti kuin kansallisesti. Lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen on mahdollista, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) kääntää katseensa päättäjiin.

–Meidän on yhdessä otettava vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta. Jokaisen päättäjän niin kunnissa kuin valtakunnan politiikassa on otettava tosissaan huoli maapallomme lämpenemisestä. Poliittisilla päätöksillä voidaan ohjata kansalaisten kulutustottumuksia niin, että ympäristöystävällisempi valinta on aina helpompaa ja edullisempaa. Tämän vuoksi juhlistan 101-vuotiasta Suomea puvussa, joka ottaa vahvasti kantaa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, Järvinen sanoo.

Puvun ovat suunnitelleet Metropolian ammattikorkeakoulun neljännen vuoden vaatetusalan opiskelijat Ella Reikko, 27, ja Henna Koskimäki, 28. He halusivat tehdä uniikin ja kantaaottavan juhlapuvun. Reikko vastasi kankaan kuosin suunnittelusta, ja Koskimäki puolestaan puvun suunnittelusta ja kaavoituksesta. Kuosillaan Ella Reikko haluaa muistuttaa, että ilmastonmuutoksen hillitseminen on Suomen tärkein yksittäinen haaste tulevaisuudessa.

–Kuosin suunnittelussa minua inspiroivat Suomen itsenäistymispäivän säähavaintokartta Pohjoismaiden alueelta ja joulukuun keskilämpötilakartta Suomesta vuodelta 2017, Reikko sanoo.

Suunnittelijat kertovat, että inspiraatiota haettiin ympäristöstä ja ympäröivästä maailmasta. Kankaan kuosille haluttiin kaunista kuvaa syvempi merkitys ja viesti.

–Puku on malliltaan yksinkertainen, jotta kangas pääsee oikeuksiinsa. Puvun muoto on klassinen, siinä on suuri kellotettu helma ja kiinteä yläosa. Puvussa on epäsymmetrisiä yksityiskohtia, jotka tuovat pukuun mielenkiintoa ja modernia muotoa. Liehuvan sinisestä helmasta tulee mieleen arktisten alueiden sulaminen. Kankaan inspiroimana puvusta voi hahmotella Suomen siluetin, puvun suunnittelusta ja kaavoituksesta vastannut Koskimäki kertoo.

–Minulle puku havainnollistaa ilmaston lämpenemistä. Puvun kuvio- ja värimaailma kuvaa helposti aistittavalla tavalla siitä, millainen säämaisema maassamme oli tähän aikaan 100 vuotta sitten. Nyt sama maisema sisältäisi paljon enemmän oranssin ja keltaisen sävyjä, Järvinen muistuttaa. 

Reikko ja Koskimäki ovat molemmat aikaisemmilta koulutuksiltaan vaatetusalan artesaaneja. Ella Reikko on kotoisin Nurmijärveltä. Ennen vaatetusalan opintoja hän opiskeli kaksi vuotta designer-stylistien koulutusohjelmassa Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa sekä työskenteli ompelijana ja myyjänä juhlapukuliikkeessä. Henna Koskimäki on kotoisin Lappeenrannasta. Hän on aikaisemmalta koulutukseltaan parturi-kampaaja. Reikko ja Koskimäki valmistuvat vestonomeiksi ensi keväänä.

Järvisen Linnan juhlien asukokonaisuuden kruunaa mikkeliläisen korutaiteilijan Kirsi Mannisen suunnittelema Järvi-korvakoru. Yksilöllinen, käsin valmistettu korvakoru on tehty puoliposliinista, lasitteesta ja lehtikultauksesta. Järvi-korvakoru on kunnianosoitus Suomen rikasta vesistöä kohtaan. Vesi edustaa liikkuvuutta ja vapautta, mikä tulee esiin korun muotokielessä ja väreissä.

–Koru on myös kunnianosoitus omaa asuinseutuani kohtaan, sillä puhdas vesi on yksi maakuntamme kärkiteemoista, Järvinen toteaa.

Vihreiden Järvinen lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin

TIEDOTE 1.12.2018

Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) on päättänyt lähteä ehdolle Kaakkois-Suomen Vihreiden pyynnöstä kevään eduskuntavaaleihin. Järvinen on toisen kauden kansanedustaja Kerimäeltä ja hän on toiminut muun muassa Vihreiden naisten puheenjohtajana sekä tällä kaudella eduskuntaryhmänsä ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtajana.

–Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja köyhyyden torjumiseksi tarvitaan tomerampia tekoja. Koulutus ja tasa-arvo kaipaavat kehittäjiä nykyhallituksen leikkausten tilalle. Myös pienituloisten eläkeläisten tilannetta on parannettava pikaisesti, Järvinen listaa tulevan kauden haasteita.

Järvinen ilmoitti ehdokkuudestaan tavatessaan Mikkelissä torilla ihmisiä lauantaina yhdessä puolueen puheenjohtajan Pekka Haaviston kanssa.

–Olen iloinen saadessamme Helin vaaliveturiksi, sillä hän on määrätietoinen ja osaava toimija, joka on tehnyt paljon töitä tasa-arvon, työelämän joustavuuden sekä erityisesti pienyrittäjien tilanteen edistämiseksi. Vahva tavoitteemme on saada nyt Kaakkois-Suomesta läpi kaksi kansanedustajaa, Haavisto toteaa.

 

Lisätietoja:

kansanedustaja Heli Järvinen

puh. 050 512 1736

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sivu 1 / 9