Helin viikkokirje eduskunnasta , vko 23

 

Helin viikkokirje eduskunnasta , vko 23

Tervetuloa seuraamaan eduskuntakuulumisia taas viikkokirjeidemme parissa! Ja hienoilla uutisilla aloitammekin: toivotamme lämpimät onnittelut uudelle kolmikollemme ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen!

 

Meillä on takana tiukat vajaan 4 viikon hallitusneuvottelut. Ilmiöpohjainen käsittely on saanut paljon kritiikkiä, mutta kolmatta kertaa neuvotteluihin osallistuvana en pidä sitä ainakaan yhtään aiempia tapoja huonompana. Nyt jokainen puolue ja osallistuja sai rauhassa avata arvojaan ja tavoitteitaan, joista yhdessä työstettiin kokonaisuus, jonka voimme jakaa. 

 

Ja kohtuullinen kokonaisuus ja käännös aiempaan saatiin: 

 

a) ilmastonmuutoksen torjumiseen saatiin kattava paketti, jossa mm. energiaveron palautusjärjestelmästä luovutaan, lämmitysöljyn käytöstä pyritään eroon 30-luvun alkupuolelle mennessä (ja vihdoin energiaremontteihin saadaan tukijärjestelmä, jonka puolesta olen puhunut jo yli 10 vuotta), luodaan, älykäs sähköverkko ja verotusta siirretään energiaverojen suuntaan 250 miljoonan verran. Samaan aikaan maankäyttöohjelmalla varmistetaan nielujen kasvu, soiden ja turvemaiden päästöjä vähennetään, vaelluskaloille ja kiertotaloudelle luodaan toimenpideohjelma. Ja kaivattu kaivoslaki saa tiukennuksensa: ainakin maanomistajien asemaa ja tiedonsaantioikeutta parannetaan, kunnat saavat oikeuden päättää kaavoituksella kaivosten mahdollisuudesta ja kaivosveroa selvitetään.

 

B)koulutus saa kaikkiaan rahaa lähes 2 miljardia, vaikka siitä harmillisen suuri osa onkin kertaluonteista. Rahaa tulee lisää varhaiskasvatuksesta yliopistoihin ja elinikäiseen oppimiseen. Subjektiivisen päivähoito täysimittaisena palautetaan ja myös oppilashuolto saa lisää kipeästi kaipaamiaan resursseja. Oppivelvollisuutta jatketaan toiselle asteelle, vaikka henkilökohtaisesti en osaa tästä iloita. Nuorisoasiantuntijat eivät pidä pakkoa parhaana keinona, ja osan kohdalla se on resurssien haaskausta. Toivottavasti silti sen avulla saadaan syrjäytyneiden nuorten määrä laskuun, mikä olisi myös paras keino maksaa järjestelmä.

 

C)pienituloisimmat eläkeläiset saavat 50€ lisärahaa nettona kuukaudessa, sosiaaliturvaa korjataan ja parjatusta aktiivimallista luovutaan. Erityisen iloinen olen siitä, että hallitus lähtee tavoittelemaan Suomesta maailman tasa-arvoisinta maata. Keinoja on monia: vihdoin toteutuu historiallisesti ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vähintään 5+5+5-mallinen perhevapaauudistus, jonka puolesta olen tehnyt paljon töitä niin eduskunnassa, naisjärjestöissä kuin yrittäjänaisten vetäjänäkin. Lisäksi saamme tasa-arvo-ohjelman sekä samapalkkaisuusohjelmaan lisärahaa niin palkka-avoimuuden edistämiseen kuin ammattialoittain tapahtuvaan palkkavertailuunkin.

Vaikka rahaa on aina vähemmän kuin tarpeita, pidän nyt neuvoteltua ohjelmaa parhaana kolmesta kokemastani. Ja ihan väärässä en voi olla sillä sitä ovat kehuneet myös mm. Finanssiala, Eläkeläisjärjestöt, Luonnonsuojeluliitto, Teollisuusliitto, Opiskelija-Allianssi, Sahaliitto, Pro-luomu, Kuntatyönantajat, Amnesty, Monimuotoiset perheet, Naisjärjestöt, Lapsiasiavaltuutettu, Sateenkaariperheet.

Tästä on hyvä alkaa työt.

 

Avustajanani toimii tästä eteenpäin Annikki Mattsson. Hänet tavoittaa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050-4015434.

Olkaa yhteydessä!

 

Aurinkoa,