Savonlinna jätettiin yksin

Pitkään odotetusta Okl:n menetyksen kompensaatiopaketista tiedettiin odottaa surkeaa jo silloin, kun sen julkistus jätettiin paikallisvaalien jälkeiseen aikaan. Nyt tiedämme lopputuloksen, joka on vielä odotuksiakin surkeampi: uusia opiskelupaikkoja saatiin vain puurakentamisen insinööreille 30 ja biotuoteinsinööreille 30, vaikka kaupunki oli laskenut tarvittavan kaikkiaan 400 uutta opiskelupaikkaa ja ammattikorkeakoulun neuvotteluissakin oli sovittu 230 opiskelupaikan tavoittelusta Savonlinnaan.

 

Ainoa uusi toiminto, joka saadaan, on oikeusavun ja velkaneuvonnan etäpalveluyksikkö, joka työllistää kymmenkunta ihmistä. Siis 300 työpaikkaa menetettiin ja 10 saatiin!? Tosin ne kymmenenkin työpaikkaa menetettiin käräjäoikeuden myötä…

 

Ja siinä se paljon puhuttu reilu kompensaatiopaketti olikin. Kokonaisuudessaan puoliväliriihen tulos on kuin märkä -ja kallis -rätti savonlinnalaisille.

 

Suuret olivat keskustalaisen pääministerin puheet vuosi sitten: "Nyt pitäisi vain tämän ikävän päätöksen keskellä jaksaa kääntää katsetta tulevaisuuteen ja lähteä hakemaan sellaista ratkaisua, joka pitkässä juoksussa olisi myöskin alueen elinvoimaa nykyisestä kasvattava ratkaisu. Hallitus on valmis sellaisen ratkaisun synnyttämiseen.”

 

OKL:n menetys vie yli 800 opiskelijaa, suoraan ja välillisesti 300 työpaikkaa ja noin 13 miljoonaa euroa alueen ostovoimasta. Opiskelija-asuntoyhtiön konkurssi aiheuttaa kaupungille miljoonien eurojen tappion puhumattakaan yksityisten ihmisten asuntojen arvon romahtamisesta. 700-800 asuntoa tyhjenee!!

 

Hallitus laskee kompensaatioksi ikivanhat asiat, kuten osasaaristolisän korotuksen sekä Tanhuvaaran urheiluopiston asuntolaan ja harjoitusjäähallin rakentamiseen annetun avustuksen. Yhtälö on niin ala-arvoinen, että voi vain kysyä, mihin laskuista jäi vuosien takaiset panostukset ohikulkutiehen tai Laitaatsalmen siltaan!?

 

Mihin jäivät 40 koulutuspaikkaa teollisuuden internet-insinöörikoulutukseen, 40 kuntoutusalan, 30 turvallisuusalan ja 30 kuraattorikoulutukseen tai työryhmän vaatimus 50 paikan lisäyksestä toisen asteen koulutukseen Tanhuvaaraan?

 

Mihin jäi 20 miljoonan euron biotuotetekniikan osaamiskeskittymä Lypsyniemeen, mihin reilun 3 miljoonan euron Saimaan luonto-ja kulttuurikeskus ja mihin vuokrataloyhtiöitten talouden tervehdyttäminen ja niiden rahoitusjärjestelyt.

 

Jos vuosi sitten koimme politiikan historian synkimmän päivän Savonlinnalle, nyt koimme toiseksi synkimmän. Molemmista kiitos keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitukselle. Olo on petetty. Nyt meidät savonlinnalaiset jätettiin selviämään yksin.