Mieli avoinna ja unelmat suurina

Vierailu Mikkelin lyseolla tapaamassa ysiluokkalaisia ja hyvien ystävien lasten valmistuminen ylioppilaaksi ovat saaneet mielen herkistymään hienoille nuorillemme, joita haluan kannustaa.

Ensinnäkin, sinä ysiluokkalainen. Vaikka nyt saattaa tuntua siltä, että lukiossa tai ammattiopistossa pääsisi helpommalla, kun valitsisi vain muutamia reaaliaineita ja vähän kieliä, haasta itsesi ja pyri parempaan. Kokeile eri aineita avoimesti ja pidä vaihtoehdot esillä. Sillä vain harva tietää tuossa iässä, mitä oikeasti isona haluaa tehdä. Itse halusin 15-vuotiaana lääkäriksi, ja valitsin pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian. Niin minusta tuli toimittaja:) Ainevalintoja en ole silti katunut. Työelämässä tarvitaan monenlaista osaamista. Vaikka unelmoisit toimittajan ammatista, juuri tietämyksesi biologiasta tai kirjallisuudesta voi johtaa unelmatyöhösi.

Sinä ylioppilas tai ammattiin valmistunut. Sinulla on yksi etappi takana, mistä onnittelut! Kokeile töitä, jatka opintoja tai koe elämää koulun ja työn ulkopuolella. Yhtä oikeaa reittiä ei ole, ja monelle jatko-opinnot alkavat maistua vasta välivuoden jälkeen. Ja jos ei ensimmäisellä kerralla tärppää, aina voit yrittää uudelleen.

Ja sinä, joka et tällä kertaa saanut todistusta. Muista, että olet yhtä hyvä kuin kuka tahansa toinenkin. Nyt vaan juuri sinun elämässäsi ei ollut tilaa tai mahdollisuuksia parempaan. Ensi vuonna kaikki voi olla toisin, ja myöhemmin nyt maailmasi murentanut murhe tuntuu todennäköisesti vain yhdeltä palaselta monituhatpalaisessa elämän palapelissä.

Jokaiselle teistä. Unelmasi toteuttamiseen on monta tietä. Älä mieti liikaa niitä polkuja, jotka umpeutuvat, vaan keskity niihin, jotka avautuvat. Kaikesta tekemästäsi on enemmän hyötyä kuin siitä, minkä jätät tekemättä. Tartu mahdollisuuksiin ennakkoluulottomasti, ja muista, että sinusta, kuten teistä jokaisesta, voi tulla vielä mitä tahansa!

Sen on osoittanut myös oma tieni. Raparperin listinnän, mansikanpoiminnan, vanhusten kylvetyksen, keittiötöiden, työttömien kouluttamisen, postin jakamisen, opettamisen, monipuolisen opiskelun ja 20 vuoden toimittajan uran jälkeen olen itse nyt tässä. Ja edelleen olen avoin kaiken tulevan suhteen.

Pidä mieli avoinna ja unelmat suurina. Ja jos politiikka yhtenä vaihtoehtona kiinnostaa, ota yhteyttä!