Haluatko yrittäjäksi vai töitä ilman palkkaa?

Suomalainen graafinen suunnittelija sai viime viikolla sähköpostiinsa erikoisen työtarjouksen. Hänelle tarjottiin kahden päivän livepiirroskeikkaa kansainvälisessä lehdistönvapausseminaarissa. Seminaarin järjestivät Suomen valtio ja Unesco.

Palkkioksi työstä luvattiin näkyvyyttä ja ateriat. Tarjouksen lähetti opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntija, eli taho, jonka pitäisi erityisesti huolehtia lakisääteisistä maksuista ja palkoista. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kiirehti vakuuttamaan, että asia korjataan.

Seuraavana päivänä hallitus tuli kuitenkin ulos yrittäjyyspaketillaan, jossa hallitus esitti ns. työnäytekokeilua. Sen ideana on, että työtön menee vapaaehtoisesti lyhyeksi aikaa töihin työnantajalle ilman työsuhdetta ja ilman palkkaa. Siis aivan samalla tyylillä kuin graafisen suunnittelijan kutsussa tarjottiin!

Jos esimerkiksi kaupassa tai metallifirmassa on ruuhkahuippu, voisi työnäytepätkää tarjota vaikka 10 työnhakijalle, kunnes työ on tehty. Sen jälkeen työntekijöille voisi ilmoittaa, että kiitoksia käynnistä, emme nyt kuitenkaan palkkaa teitä.

Toivottavasti kyseessä on lapsus, sillä toteutuessaan malli tarjoaisi mahdollisuuden isoihin väärinkäytöksiin. Toivottavasti se on lapsus myös sen takia, että meillä on jo vastaavan toiminnan mahdollistama käytäntö ja sitä kutsutaan koeajaksi. Sen ajalta tosin työntekijälle maksetaan palkkaa, kuten oikein onkin. Toivottavasti se on lapsus myös sen takia, että yrittäjyysohjelmassa on paljon hyviäkin ideoita, jotka eivät ansaitse jäädä tällaisen puolivillaisen ehdotuksen varjoon.

Me Vihreät olemme pitkään vaatineet, että ensimmäisen työntekijän palkkausta helpotetaan. Niinikään olemme pitkään ajaneet yhdistelmävakuutusta, joka mahdollistaisi joustavan työnteon ja yrittäjyyden samaan aikaan ilman pelkoa sosiaaliturvasta tipahtamisesta. Kannatamme myös sitä, että ansiosidonnaista päivärahaa voi ainakin perusosansa verran hyödyntää starttirahana omaan yritystoimintaan. Nyt nämä kaikki ovat toteutumassa.

Vielä yhden toiveen hallitukselle pienyrittäjyyden edistämiseksi esitän: Helpottakaa palkka.fi-palvelua ja järjestäkää valtakunnallinen puhelinneuvonta kaikkia kotitalouksia ja yksinyrittäjiä varten, sillä usein työntekijän palkkauksessa suurin kompastuskivi on se paperien ja lomakkeiden oikeaoppinen täyttäminen – etenkin, kun sitä ei tee työkseen. Mitä helpompaa työllistäminen on kotitaloudelle, eläkeläiselle tai kiireiselle yrittäjälle, sitä pienempi on kiusaus maksaa naapurille avusta pimeästi ja sitä enemmän saamme töitä ja veroeuroja myös haja-asutusalueille. Tällainen neuvontapalvelu ei maksaisi paljon ja se tuottaisi taatusti kulunsa nopeasti takaisin.

Mitä alun työnäytekokeilun toteutukseen tulee, kannattaa muistaa, että palkaksi luvattu näkyvyys kelpaa huonosti maksuvälineeksi kaupassa.