Sotelta ei voi vaatia liikoja

Lehdet ovat puussa, mutta Sote-ratkaisuista ei kuulu vielä mitään. Kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) toivoo silti työrauhaa ratkaisuille.

-Ymmärrän ammattilaisten tuskan pitkässä odottelussa, mutta sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa on kyse niin monimutkaisista ja isoista asioista, että on parempi tutkia kuin hutkia. Samasta syystä nyt kannattaa keskittyä ensisijaisesti juuri sote-asioiden ratkaisuihin ja tuoda maakuntien muut tehtävät käsittelyyn vasta myöhemmin, parlamentaarisessa itsehallintotyöryhmässä toimiva Järvinen toteaa.

Hän pitää soteratkaisuja välttämättöminä.

-Tällä hetkellä saamasi terveyspalvelut riippuvat täysin siitä, oletko työelämässä ja siten työterveyshuollon piirissä, vai sitten työttömänä, pienten lasten hoitajana tai eläkeläisenä näiden palvelujen ulkopuolella. Jatkossa hoitomahdollisuudet yhtenäistyvät, vaikka maaseudulle on turha odottaa toimijoiden ruuhkaa valinnanvapaudesta huolimatta.

Toinen iso kysymys on rahoituksen selkeyttäminen.

-Niin kauan kuin on monta rahoituskanavaa, on aina jonkun etu pompotella asiakasta eteenpäin. Jatkossa tarkoitus on selkiyttää rahoitusta ja samalla pitää huolta paremmin siitä, että kukin potilas saa nopeammin tarvitsemansa hoidon.

-Silti emme voi vaatia sotesta pysyvää ratkaisua kaikkeen. Sitä tullaan viilaamaan vuosien aikana vielä moneen otteeseen. Ratkaisevaa on esimerkiksi se, miten palveluiden järjestämisessä saadaan pienet kotimaiset terveydenhuollon toimijat mukaan mahdollisimman hyvin, etteivät pelkästään 20 miljardin euron arvoisen terveydenhuollon voitot valu ulkomaille ja ettei liiallisella yhtiöittämisellä vaikeuteta demokratian toteutumista

Järvinen puhui aiheesta perjantaina SAS- ja kotiutushoitajapäivillä Savonlinnassa.