Velkaelvytys voi myös hyödyttää taloutta, asukasta sekä ilmastoa

 
Velkaelvytyksellä tuntuu olevan kirosanan maine. Se pitää paikkansa siinä tapauksessa, että elvytyksen vaikutukset jäävät sijoitusta pienemmäksi, mutta vaihtoehtojakin on. Yksi sellainen on Vihreiden ehdottama energiarahasto.
 
Tässä esimerkki: Suomessa on noin 700 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa, joissa sähkölaskut ovat isoja. Nyt, kun valtio saa lainaa lähes miinuskorolla, se voisi ottaa sitä ja lainata edelleen asukkaille. Koska perustamiskustannukset sähkölämmityksen vaihtamisessa uusiutuviin energioihin ovat korkeat, asukkaat mahdollistaisivat lainalla lämmityksen vaihtamiseen maalämpöön, pelletteihin tai vaikkapa aurinkopaneeleihin. Remontin jälkeen asukas maksaisi entisen suuruista eli todellisuutta kovempaa sähkölaskua, kunnes laina korkoineen on kuoletettu. Sen jälkeen lasku pienenisi todellisen kulutuksen mukaiseksi. 
 
Kaikki hyötyisivät: valtio saisi omat rahansa korkoineen takaisin, moni rakennusmies ympäri Suomea työllistyisi, asukas saisi lainan takaisinmaksun jälkeen entistä edullisempaa ja ympäristöystävällisempää energiaa, talon arvo paranisi, teollisuus saisi lisää kaipaamaansa sähköä ja ilmasto kiittäisi. 
 
Heli Järvinen
kansanedustajaehdokas (vihr.)

Lähetetty iPadista