Rakentamisessa on taattava prosentti taiteelle

Monessa Kaakkois-Suomen kaupungissa on tekeillä isoja keskustamuutoksia ja rakennustöitä, jotka vaikuttavat monen asukkaan jokapäiväiseen elämään.

Usein kuitenkin taiteen merkitys töissä jää huomiotta. Kankaan alueella Jyväskylässä on päätetty ottaa käyttöön prosenttikulttuuri, joka merkitsee lähivuosina miljoonien eurojen käyttämistä kulttuurihankintoihin. Siellä noin prosentti rakentamisen kustannuksista ohjataan kulttuuriin. Seuraavan 15 vuoden aikana se tarkoittaa yli viittä miljoonaa euroa. Prosenttikulttuuri edistää paikallisten taiteilijoiden työllistymistä ja lisää taiteen näkymistä ja kokemista. Jokainen voi miettiä, miten se vaikuttaisi omaan elämään.

Kun miettii vaikkapa mieleen painuneita kuvia pääkaupungista, usein ne ovat juuri patsaita, tilateoksia tai vaikkapa luotua äänimaailmaa, kuten linnunlaulua, yllättävissä paikoissa. Asioita, joita on helppo pitää vähäpätöisinä, mutta joiden myönteiset vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ovat todistettuja. Kannustan prosenttikulttuurin käyttöönottoa joka kaupungissa.

Valtion tulisi näyttää asiassa mallia omalla toiminnallaan.