Pienten politiikkaa peliin

Kun puhutaan 50 miljardin budjetista isoin vedoin, unohtuu helposti se tosiasia, että pienin toimiin ja toimintoihin panostamalla saatetaan päästä pidemmälle! Huomisen budjettineuvotteluihin osallistuvien kannattaisikin hetken aikaa ajatella pienesti.

Koska pienet yritykset ovat parhaita työllistäjiä - pelkästään 30 000 uutta työpaikkaa viimeisen 10 vuoden aikana, kannattaisi neuvotteluissa panostaa juuri niihin. Keinot ovat yksinkertaisia, eivätkä edes kovin kalliita.

Samalla kun yleistä arvonlisäveroa nostetaan yrittäjien vastustuksesta huolimatta prosenttiyksiköllä, pitäisi alvin alarajaa nostaa. Se olisi paras kannustin käsityöläisille ja muille yhden hengen mikroyrityksille. Tällä hetkellä yritys päätyy alv-velvolliseksi jo 8500 euron liikevaihdolla, kun alarajan pitäisi olla vähintään 20 000 euroa. Arvonlisäveron alarajan nosto olisi paras kannustin iltapuhteella sukkia kutovalle tai huiman idean saavalle nuorelle ja omasta yrityksestä haaveilevalle tulevalle yrittäjättärelle kokeilla yrittäjän uraa. Nyt moni sukka ja hyvä idea valuvat hukkaan tai korkeintaan perheenjäsenten iloksi. Samalla täyden alvin alarajaa voisi nostaa 22 500 eurosta 50 000 euroon, mikä helpottaisi kaikkien pienten yritysten toimintaa.

Toinen pienimpiä yrityksiä kannustava veroratkaisu olisi kotitalousvähennyksen palautus entiselle tasolleen. Kotitalousvähennyksen korotus 2000 eurosta 3000 euroon toisi helposti työpaikkoja myös haja-asutusalueille ja helpottaisi asuntojen kunnossapitoa. Kun vähennys myös torjuu harmaata taloutta, ei ratkaisu olisi pois valtion pohjattomasta kukkarostakaan. Jos kotitalousvähennyksestä halutaan ehdoin tahdoin valtion kassan lihottajaa, pitäisi työ aloittaa vähennyksen käyttöoikeuden rajaamisesta kotimaahan. Onhan se kohtuullisen pöljän hommaa, jos omilla verotuillamme tuemme ulkomailla työllistämään ulkomaalaisia työntekijöitä samaan aikaan, kun omat ammattinaisemme ja miehemme joutuvat pyörimään turhanpanttina nurkassa tai tekemään viraapelihommia tiskin alta!

Vaikka voihan sitä ajatella positiivisestikin: onhan nuo ulkomaille suomalaisille maksettavat kotitalousvähennykset kuitenkin edes vähän suoremmin suomalaisia hyödyntävää tukea Espanjalle, toisin kuin muuta kautta valuvat hätäapumiljardit?

Kolmas tehokas keino luoda työvoiman kysyntää olisi nyt kertaheitolla ratkaista vanhemmuuden kustannukset tasaisesti verovaroin maksettavaksi. Se olisi paras lahja, joka jokainen päättäjä voisi antaa yrittäjänaiselle mutta myös omalle ja naapurin koulutetulle tyttölapselle, joka jää armotta työnhaussa mopen osille, jos paikkaa hakee myös pätevä poika. Sillä kukapa työnantaja haluaisi vapaaehtoisesti maksaa yli 12 000 euron vauvan ja hyvässä lykyssä vielä useampia?